Thursday, May 22, 2008

19.04.2008 – tutvumise päev (Sofia päev)


Projekti esimene „tööpäev” algas kell 9 hommikusöögiga. Hommikusöögi korraldus inimestele meeldis (kodune õhkkond, igaüks võtab, mida tahab). Peale hommikusööki tegime lühikese päevatutvustuse ja alustasime erinevate tutvumismängude ning ergutajatega.

Ilmaga õnneks vedas ja õues sai mõnusasti ringi lipata. Padja-ergutaja meeldis inimestele väga ja mandariinimäng aitas nimesid õppida, nii et mängu lõpuks olid nimed juba enam-vähem selged. Mandariinimängu parim külg oli see, et mandariinid sai lõpuks ära süüa.

Järgnes tubasem tegevus ning me uurisime välja, mis on inimeste hirmud, ootused ja lootused projekti suhtes. Kogu seltskond jättis väga positiivse mulje, sest väga paljud tahtsid arendada ennast multikultuursuse vallas ja leida uusi tutvusi ning sõpru. Igale osalejale pisteti näppu ka ankeet, mis sisaldas igat sorti põnevaid küsimusi, mis tuli ära täita ning nõndaviisi teistest veidikenegi rohkem teada saada. Vastuseid oli seinast seina ja nii mõnegi kohta sai teada midagi ootamatut (näiteks Tanja on suur keemiahuviline).

Selleks ajaks oli inimstel juba jälle kõht tühjaks läinud ja rõõmsa meelega suunduti linna lõunat sööma. Peale lõunat sai natuke puhata ja linnaga tutvuda, sest järgmine üritus algas alles kell 4 pärastlõunal.

Võimalik Missioon – koos me saame hakkama! (Mission possible – together we can do it!) oli üks põnevamaid ja lõbusamaid üritusi üldse. Kogu seltskond jagati Sofia ja Mareti poolt viide multikultuursesse rühma, mis tähendas seda, et suhtluskeeleks kujunes kindlasti inglise keel. Gruppidele anti ülesanded, mis seisnesid selles, et tuli Viljandi linnas ringi seigelda ja erinevatele küsimustele vastata (koos piltidega terve grupist küsitud kohas). Selline üritus aitas veel paremini integreeruda nii kohalikega kui ka omavahel grupis. Niimoodi lähedaselt (ja ka teistega võisteldes) suheldes sai teada nii mitmeidki põnevaid nüansse erinevate kultuuride kohta. Kuna võistlus oli nii põnev ja kaasahaarav, siis otustati, et tagasiside andmine (ehk siis päeva vastukaja) toimub õhtupoole ja projektis osalejatel oli kuni õhtusöögini aega avastada kaunist Viljandit.

Õhtusöögile jõudnud olid väsinud ja valutavate jalgadega, aga õnnelikud ja rõõmsa meelega. Söök kiiresti söödud, mindi tagasi puhkemajja ja uuriti välja, mis olid päeva tipphetked ja mis kellelegi ei meeldinud. Selle jaoks jaotati inimesed jällegi multikultuursetesse gruppidesse, kus neil avanes võimalus päeva sündmusi arendada ja korraldajatele teha ettepanekuid, millegi muutmiseks ja/või parandamiseks. See üritus, mille nimeks peegeldusgrupid (reflection groups), leidis jällegi väga positiivset vastujaka ning korraldajadki õppisid midagi uut. Õhtu jätkus saunaga.

Saun oli kõikidele välismaalastele väga meeldejääv kogemus ja nii mõnigi lubas kindlasti endale koju sellise muretseda. Türklased leidsid, et meie saunal on kerge sarnasus nende hamamiga, kuid meie saun on ikka kõvasti kuumem. Õhtu jooksul mängisime ka office game´i (inimesele pannakse otsaette silt kellegi nimega ja ta peab erinevaid küsimusi esitades välja uurima, kes ta „nüüd” on), kasutades erinevate kultuuritegelaste nimesid ning harides nõndaviisi kõiki kohalviibijaid.

Õhtu meeldis kõikidele ja jutusuminat jätkus kauaks.

No comments: