Thursday, May 22, 2008

20.04.2008 – Eesti/Poola päev (Martini päev)

Käes oli ilus suurepärane pühapäev ja alustasin hommikut sellega, et koos Katrini ja Daniga pesime nende laiskade inimeste nõusid, kes seda ise teha ei viitsinud. Sellele järgnes suurepärane hommikusöök meie tagasihoidlikus köögis ning võisimegi alustada päevaprogrammiga.

Poolakad alustasid väikese liigutamisega ergutaja näol ning seejärel läksid juba edasi oma ajaloo ja kultuuri tutvustamisega. Saime teada, et Poola ei ole mitte ainult suur riik, vaid ka ilusa looduse ja rikka kultuuripärandiga ning millised on poolakate suhted venelaste ja sakslastega. Lisaks sellele saime teada, et Poolast on pärit paljud kuulsad inimesed – näiteks helilooja Chopin.

Poolakate esiltusele järgnes töötuba Meie Väärtused ja Põhimõtted (Our Principles and Values), mille läbiviijateks olid inglased koos Eesti tehnilise toetusega. Alguses saime varem kokku pandud listi erinevatest elu alustõdedest, mis on vajalikud jätkusuutliku arengu jaoks ning saime sinna juurde lisada uusi väärtusi. Seejärel tuli valida enda jaoks viis kõige tähtsamat väärtust ning need reastada. Edasi tuli teha sama kahestes, siis kolmestes, seejärel viiestes ning lõpuks kümnelistes gruppides. Kõige lõpuks saime 5 väärtust, mis on kõige tähtsamad meile kui grupile. Pärast arutasime, miks osad väärtused langesid tahaplaanile ning kelle väärtused olid esindatud ka lõppväärtustes. Kõige populaarsem väärtus oli „Austus elu vastu – Respect for Life”).

Lõunat sõime „Tegelaste Toas” ning peale seda oli vaba aeg, mida Amir kasutas näiteks Reformierakonna katusele ronimiseks, Dan eesti keele õppeks ja poolakad selleks, et ette valmistada oma õhtust programmi.

Kell 16.00 alustasime Eesti tutvustamisega, rääkisime Eesti omapäradest, loodusest, saavutustest ja kuulsatest inimestest, kes meil siin Eestis elavad. Jutuks tulid ka Eesti – Vene vahelised suhted (meie projekt toimus täpselt üks aasta peale aprillisündmusi). Lisaks sellele said välismaalased teada, mis on e-riik, kuidas käib kiiking ja miks me mängime jalgpalli lumes. Ja muidugi seda, et meile meeldib laulda :)

Peale riigi tutvustust läksime edasi töötoaga Võimatu Missioon (Mission Impossible – 10 tasks). Meil oli aega 45 minutit, et ära lahendada 10 ülesannet. Mitte mingeid juhendeid asja tegemiseks ei jäetud ning alguses oli täielik segadus – mõnda ülesannet hakkasid korraga täitma mitu inimest, samas mõni ülesanne jäi täiesti täitmata. Õnneks võttis Dan juhtrolli ning hakkas ülesandeid välja jagama. Osa rahvast asus ehitama konstruktsiooni, Ana pani kokku listi erinevates keeltes öeldud lausest „Mulle meeldib süüa maasikaid jäätisega südaööl”, Yoanna koostas listi riikidest, kus inimesed käinud on, jne. Igal juhul said kõik ülesanded täidetud ning pärast analüüsisime kuidas läks ning imestasime, kuidas kõlab esperanto keel või kes on Ugandas käinud. Ma arvan, et õppisime sellest, kuidas teha koostööd ja saada hakkama isegi siis, kui ülesanne näib võimatuna.

Vahetult enne õhtusööki andsime gruppides tagasisidet ja arutasime kuidas päev läks. Söök oli natukene peale seitset ning seejärel suundusime poodi, et täiendada varusid järgmiseks hommikuks ja osta ühtteist Eesti õhtu jaoks. Kerli ja Margus valmistasid ette Eesti viktoriini.

Eesti ja Poola grupi jaoks möödus aeg õhtusöögi ja rahvusliku õhtu vahel peatumata. Kes valmistas kama, kes keetis huvitavat jooki. Õhtu algas sellega, et tutvustasime oma rahvuslikke sööke ja jooke ning muidugi sai neid ka proovida. Miski pole parem kui kama Vana Tallinnaga või Poola meejook. Edasi jätkus õhtu Eesti viktoriiniga – uurisime, mis on neile meelde jäi Eesti presentatsioonist või kas eestlaste nimesid ka teatakse. Üldiselt teati :)

Parimale võistkonnale oli ka oma auhind. Peale väikest pausi algas Poola mäng. Poolakad olid palju vaeva näinud valmistades ette terve lauamängu, kus tuli täita erinevaid ülesandeid ja kontrolliti ka meie teadmisi Poolast. Edasi jätkus õhtu juba traditsioonilise muusika ja tantsuga...

1 comment:

WaffaDrunker said...

nu leitsite ikka eriti head pildid minust :D