Thursday, May 22, 2008

21.04.2008 – Päev Tartus (Heleri päev)

Hommikune äratus on on eriti varajane, sest meil on vaja jõuda kokku lepitud ajaks Lodjaga sõitma. Suures majas aitab inimeste äratamisel kõvasti kaasa Piotrek Poolast, kes on suuteline inimesi üles ajama vahendeid valimata. Hommikusöögiks on erinevad võivleivad, müsli, kelloks, jogurt, morss, kohv ja tee, kuidas kellele meeldib. Kahjuks jääb teistest maha Portugali tüdruk Joana, kes on tugevalt külmetanud ning palavikuga voodis. Varustame teda ravimitega ja jätame ta majja tervenema (tema omal soovil).

Natukene peale üheksat saame minema – Tartusse lähme väiksese ringiga, sest Viljandi – Tartu mnt on remondis. Buss on väga kena ja bussijuht isegi ei pahanda, kui bulgaarlased terve tee laulavad. Samas natukene kurjad on need, kes magada üritavad :)

Tartus jõuame praktiliselt õigel ajal Lodjaga sõitma, alguses räägitakse meile natukene ajaloost ja sellest, kuidas vanasti Lodjaga sõideti ning seletatakse laevaehituse põhitõdesid. Seejärel suundume kogu seltskonnaga lodjale riietades ennast spetsiaalsetesse lodjariietesse (muidu võib tõrvaseks saada). Lodjal istume laeva katusel lambanahkadel ning naudime suurepärast ilma. Inglased ütleks selle kohta ilmselt „the weather really is perfect”. Julgemad ronivad päästepaati, mehed proovivad laevakapteni samakat ja mõned fännavad hullu ratturit, kes läbib jõe lähedast mudarada. Huvilised saavad lisainfot kapteni käest lodjanduse ja Tartu kohta.

Peale Lodjasõitu jalutame Emajõe kaugemast servast kesklinna poole, tehes esimesi tutvusi Tartuga. Välismaalased teevad igaks juhuks pilti sillal, kuhu minemine on tegelikult keelatud. Sööme lõunat ülikooli kohvikus ja peale seda viime läbi väiksese diskusiooni Euroopa Liidust ja Euroopa kodanikuks olemisest. Kahjuks ei saanud ükski võimalikust kolmest lektorist kohal olla (kaks viibisid lausa välismaal), kuid suutsime ise teemat piisavalt hallata, et koos ennast piisavalt ette valmistada avaliku kampaania jaoks, mis leidis aset sama päeva pärastlõunal.

Seejärel suundusime linnaekskursioonile. Vahepeal leidsime taaskord üles Amiri, kes oli läinud kohtuma kohalikega ja suutis seetõttu lõuna ja arutelu maha magada. Viisime ta kähku toimuvaga kurssi. Linnaekskursiooni käigus tutvusime Tartu Ülikooli, Toomemäe (Toomkiriku), erinevate skulptuuride, Jaani kiriku jt kohtadega. Andsime välismaalastele ka väiksese ülevaate Tartu ajaloost.

Linnaekskursioonile järgnes 2-3 tundi vaba aega, mil igaüks sai külastada endale meelepäraseid kohti, mida eestlased aitasid vajadusel üles leida. Kella 17.00 paiku kohtusime taas, et alustada avaliku kampaaniaga. Varasemalt olime kokku pannud kõigi gruppidega 10 küsimust Euroopa Liidu ja osalevate riikide kohta (näiteks: Mis on Türgi pealinn? Mis aastal ühines Bulgaaria EL-ga? Mitu liiget on EL-s? Kus asub Euroopa Parlament? jne). Maret jagas inimesed viieks grupiks ning suundusime uurima, millised on tartlaste teadmised Euroopa Liidust. Meil oli ka kaks kaamerat, nii et osad intervjuud sai lausa salvestatud. Üllatav oli see, et paljud inimesed arvasid, et Türgi pealinn on Istanbul; ei teatud, et Portugalis on kasutusel euro ning Poola rahvaarvuks pakuti 200 000 st kuni 200 miljonini. Selline avalik üritus aitas kindlasti kaasa inimeste Euroopa teadlikuse suurendamisele – kes vastuseid ei teadnud, sai vähemalt pärast teada. Samas kohtusid meie noored kohalikega ning iga intervjuu alguses tutvustati, et teeme antud üritust noortevahetuse raames ja kes me oleme ja kust tuleme. Enamikele meeldis selline kohalikega suhtelemine väga.

Kohe peale avaliku kampaania lõppu kogusime kokku vastused (mis olid üles kirjutatud) ja suundusime Püssirohu keldrisse õhtust sööma. Sõime kahurikuuli suppi ja wokki ning lausime Katrinile sünnipäevalaulu (tal oli sünnipäev). Hiljem said soovijad osa võtta karaoke võistlusest või tantsida.

Tagasiteed Viljandisse alustasime 23.00, sest järgmine päev oli tähtis päev – minek Abja-Paluojja. Bussis lausime sünnipäevalaulu peale 24.00 Reyhanile, kes on Katrinist vaid päev noorem :)

No comments: