Thursday, May 22, 2008

22.04.2008 – Abja-Paluoja koolis (Katrini päev)


Teisipäevane äratus toimub kell 9:00, mis ei kujune sugugi raskeks ülesandeks, kuna eelmisel õhtul otsustas enamus osavõtjaid kohe peale Tartust saabumist magama minna, et Eesti-Poola õhtust jäänud magamata tunnid tagasi teha. Järgneb hommikusöök stiilis „ise teenindan ja ise koristan”. See isegi rahvale meeldib, tekitab koduse tunde. Loomulikult ei puudu ergutusmängud, peale mida on inimesed piisavalt üleval, et vaadata tagasi eelmisele päevale ja teha järeldus, et Tartu päev oli igati õnnestunud ja huvitav. Teisipäeva tutvustuse tegime ära juba pühapäeval, kuid päevaprogrammi meeldetuletus rõhutab veelkord päeva eesmärke ja olulisust kohalike noorte mõjutamisel. Välismaalased saavad veel pisut aega, et presentatsioonid uuesti üle vaadata ning seejärel kogume kõik failid kokku, et koolis ei peaks erinevaid arvuteid kasutama. Rahuliku südamega alustame sõitu Abja-Paluoja suunas, bussis laulame sünnipäevalaulu Türgi neiule Reyhanile ning juba poole tunni pärast leiame end Abjas Mulgi kõrtsi ees. Astume sisse, sööme Mulgi šnitslit, suhtleme ning otsustame Abja Gümnaasiumi jala kõndida, et ka kohalikud elanikud meie „rongkäiku” näeksid. Mulgi mehe kuju juures sünnib meie projekti esimene grupipilt.

Sellegipoolest jõuame kooli pisut varem, et ettevalmistusi teha ning kooliga tutvuda, sealhulgas kohtuda kooli direktori Jüri Ojamaa ning huvijuhi Maidu Jõgiaasaga.

Kui kell saab 13:00, algab Euroopa Päev Abja Gümnaasiumis. Saal on noori inimesi täis, huvi paistab olevat väga suur, sest tegemist ikkagi väikese maakooliga, kuhu külalisi satub harva, eriti veel välismaalasi. Esmalt laulab mudilaskoor ning poistekoor, seejärel lühike päeva tutvustus Katrini poolt, kes ka ise on õppinud Abja Gümnaasiumis. Järgnevad erinevate riikide 10-15 minutilised presentatsioonid oma riikidest: Bulgaaria, Inglismaa, Poola, Portugal ja Türgi. Ilmselt kõige huvitavamaks võis pidada Inglismaa ja Portugali presentatsioone, ehkki kindlasti tekitasid kõik riigid noorte seas huvi. Nii näiteks käskis Inglismaa osaleja peaaegu pooled saalis istunud õpilastest üles tõusta, teatades, et kui nad elaksid Londonis, oleksid nad teistest rahvustest (st mitte inglased). Portugal tekitas elevust seoses keele õpetamisega, kus Portugali sõnad tõlgiti otse eesti keelde. Kindlasti üllatas ka Poola noori oma huvitavate vaatamisväärsuste ja faktidega. Lõpuks teeb Türgi selgeks, et nende pealinn on Ankara, üritab lahti murda stereotüüpidest (et türklased on kõik usklikud, sõidavad kaamelitega ning ei räägi inglise keelt) ning näidatakse lühifilmi Türgi vaatamisväärsustest. Iga presentatsiooni lõpus kingib Abja Gümnaasiumi direktor igale grupile AG klaasi ning pastaka. Presentatsioonide lõppemisel teeme väikse pausi, kus saadame välismaalased ja meie grupi eestlased saalist võimlasse naljavõistlust ette valmistama. Õpilastele antakse võimalus natuke ringutada ning seejärel räägib Heleri Euroopa Noored alamprogrammidest: noortevahetustest, noortealgatustest ja Euroopa vabatahtlikust teenistusest. Presentatsioon on väga huvitav, illustreeritud piltidega ning noored julgevad isegi küsimusi esitada.

Kell 15:00 algab võimlas naljavõistlus, kus osalevad nii välismaalased kui ka Abja Gümnaasiumi noored, saades võimaluse tutvuda ning suhelda teistest riikidest pärit noortega. Lisaks osalejatele on piisavalt pealtvaatajaid, sealhulgas Abja Gümnaasiumi direktor ja huvijuht, kes samuti üritavad aktiivselt inimestega suhelda. Võitjaks osutub grupp, kus lausa 3 AG õpilast. Järgneb auhinnatseremoonia ning rõõmsas meeleolus sõit tagasi Viljandisse.

Viljandisse jõudes vaatame päevale tagasi ning järjekordselt selgub, et päev võib igati õnnestunuks lugeda. Kõikidele jättis kustumatu mulje laste laulmine, aga loomulikult peeti tähtsaks ka võimalust oma riike tutvustada ning kohalike noortega suhelda, kes osutusid väga toredateks ja sõbralikeks. Kahtlemata täitis päev oma eesmärke ning samuti jääb kohalikele sellest kindlasti hea mälestus.

Järgneb tavapärane õhtusöök ning vaba aeg stereotüüpide ettevalmistamiseks. Kell 21:00 algavad etendused, kus näitlejateks meie ise ning teemaks erinevate riikide stereotüübid. Eesti imiteerib Türgit, Türgi Poolat, Bulgaaria Eestit, Poola Inglismaad, Portugal Bulgaariat, Inglismaa Portugali. Kõik grupid on ülesandest õigesti aru saanud, naljakalt kostümeeritud ning esitavad huumoriga oma ettekujutust teise riigi tavaelanikest. Märksõna ongi huumor ning peaasjalikult demonstreeritakse oma riigi noorte seisukohti (mitte nii väga kohalviibijate) ja loomulikult pisut üle pingutatult. Lisaks tuleb joonistada kaart ning tuua põhjused, miks seda riiki külastada/mitte külastada. Õhtu on vaimukas, silmaringi avardav ning sellise kavala plaani järgi õnnestub ka teada saada, mida erinevad rahvused üksteisest tegelikult mõtlevad, kartmata teisi solvata. Järgnevatel päevadel võib kuulda tsitaate näitemängudest (nt weather is perfect, beautiful bitches etc).

Ametlikult on päev lõppenud, kuid loomulikult jätkub jutuvada mõnusa seltskonna, nalja ja naeru saatel.

No comments: