Thursday, May 15, 2008

23.03.2008 – Türgi/Bulgaaria päev (Marguse päev)

Päev algas üheksast nagu alati. Tegin lühida päevatutvustuse, kus lugesin ette, mis kell mida teeme, ning asusime hommikust sööma. Tulemas oli türklaste presentatsioon ja nad tegelesid enamuse hommikusöögi ajast selle lihvimise ja täiustamisega. Türgi grupp rääkis oma riigi ajaloost, majanduslikust olukorrast ning eri regioonidest. Näiteks saime teada, et Türgi majandus on suuruselt 17. maailmas, türklased ei ole araablased ning seda, et modernse Türgi riigi rajajaks on Atatürk. Kummutatud said ka eelarvamused, et Türgis võib mehel olla neli naist ja see, et tegu on väga uskliku riigiga.

Tegime Heleri ja Reyhaniga viimased ettevalmistused tänase töötoa Hõimud (The Tribes) jaoks, milles pidid osalema kõik peale meie. Hõimud on selline huvitav töötuba, kus grupid peavad tegema oma riigi asjadest (omadustest), mis on neile ette antud ( nagu raha, keel, rahvuslind, rahvuslaul, naabrid jne) ning pärast need kas suuliselt, kirjalikult või muul moel teistele ette näitama. Kokku oli umbes 20 asja, mida nad kasutama pidid. Eriti põnevaks tegi töötoa selle lõpp - kolmas osa - mida keegi osalejatest alguses ei teadnud. Nimelt iga maa peab hiljem omale esindaja valima ning esindajad peavad omavahel kokkuleppele jõudma (vähese aja jooksul), kelle ainuvõimu alla nad lähevad. Jääda saab ainult üks maa ja selle valitseja samast riigist, kellele kõik teised peavad alluma. Kui nad kokkuleppele ei jõua, hävivad kõik maad.

Suhteliselt igav oleks inimesi "paariks loe" stiilis gruppidesse jagada, otsustasime teha viis gruppi loomade põhjal. Koostasime paberil viis erinevat gruppi "ussid", "kassid" jne. Voltisime need kokku ja lasime kõigil valida ühe paberi ning vastavalt sellele moodustusid grupid. Amir tuli mõni hetk hiljem ja talle andsime lisapaberi. Kindluse mõttes, et aru saada, mis grupis keegi on, lasime igal grupil erinevasse toa nurka minna ning teha oma looma häält - üheskoos lihtsalt nalja pärast - kellelgi neist polnud veel aimu, mis on töötoa sisu ja mis tulekul. Grupid moodustatud, palusin kõigil hetkeks vaikust ning teatasin, et loomadel pole mingit seost tulevase töötoaga, see oli lihtsalt gruppide moodustamiseks. Panin seinale juhised hõimude loomise kohta, kus oli kirjas mida kasutada oma maa loomiseks ning seletasin neile mängu esimese poole. Kõik grupid otsisid omale privaatse nurga õues või toas ning asusid oma maad usinalt koostama.

Huvitav oli näha, kui erinevalt kõik grupid töötasid, ning kui erinevate ideedega. Usside grupp otsustaski oma maa teha ussidest, samas kui hobused, kus olid ülekaalus poolakad, otsustasid õllemaa kasuks ja teised jälle hõljuvatähemaa kasuks. Vist kõige huvitavam diskusioon käis grupis, kus oli Amir, kellel oli kõigist teistest grupi liikmetest täiesti erinev idee ja lahendus sellele, milline peaks olema maa, selle ajalugu, keel jne. Nad otsustasid oma grupi pooleks teha ja ära jagada, kes tegeleb millise osaga (kes saab keele, kes ajaloo jne). Rahulik töö oma riikide kallal kestis lõunani.

Otsustasime maade esitluse teha peale lõunat, kuna Bulgaaria esitlus pidi alles nelja aeg olema. Söögikoht oli umbes 15-minutilise jalutuskäigu kaugusel, seega arvasaime, et oleme enne poolt nelja tagasi. Enne nelja olidki kõik tagasi majas ning kuna Bulgaaria grupp tahtis veel oma esitlust viimistleda, alustasime nende presentatsiooni asemel hoopis The Tribes teise poolega. Kõigepealt lasime kõigil oma maa esitluse teha. Kõik grupid olid äärmiselt omapäraste ja originaalsete ideedega välja tulnud. Poole esitluse peal küsis Amir, kas ta oma maa esitluse võib üksinda teha - ta ideed olid nii erinevad olnud, et need ei sobinud kokku ülejäänud grupiga. Olime tähele pannud, et ta oli üsna kõvasti tööd teinud selle töötoa kallal ja ei tahtnud, et see kõik raisku läheks – seega lubasimegi tal oma maa esitlus kõige lõpus teha (meil on kõik riigid teretulnud). Ta asus kiirelt veel oma tööd lõpetama ning sai just enne teiste esitluse lõppu valmis. Tegu oli väga huvitava kirjatükiga ja ta esitas seda väga ilmekalt. Ta oli ainukesena koostanud maa, mis oli reaalsuse lähedane, koosnes kommunistide, anarhistide, fašistide jms konfliktidest ja kokkulepetest.

Sellel hetkel, kui kõik arvasid, et töötuba on läbi, palusin uuesti korraks vaikust ja teavitasin töötoa kolmandast osast - neil tuleb valida üks ja ainus maa, millega liituda kaheksa minuti jooksul. Üldine tava oleks, et inimesed ei suuda saavutada kokkulepet selles osas, milline maa peaks säilima, kuid seekord oleks olnud erand - peaaegu. Kohe kui ma teavitasin olukorrast ütles Amir (kes kohe peale seda ka aru sai, mis toimuma hakkab), et tema EI lähe kellegi alla "it's my way or it's no way - everyone dies!". Õnnetuseks ignoreeriti või unustati ära, et ei tule mitte nelja vaid viie maaga ühine kokkulepe saavutada, seega üllataval kombel said kõik neli suhteliselt kiirelt kokkuleppele, kelle maa alles jääb. Ning just siis, kui nad arvasid, et kõik on võitnud ja kokkuleppe saavutanud ja loeti kõvasti viimased sekundid, avastas keegi, et Amir on oma maaga ikka eraldi - ta ei nõustunud kellegagi liituma. Seega: kõik maailmad hävinesid. Oleks olnud veel 30 sekundit, oleksid nad kõik Amiri alla läinud ja oma maailmad päästnud, kuid aeg jõudis neist seekord ette.

Jätkasime Bulgaaria esitlusega. Bulgaarlaste esitlus oli suhteliselt mahukas ja korralik. Saime ülevaate nii ajaloost (näiteks et bulgaarlased peatasid mongolite edasitungi Euroopasse) kui tänapäeva poliitikutest (neil on palju maffiat) ja söökidest-jookidest. Esitlus lõppes just õigel ajal, saime veel küsimusi küsida ja aega jäi täpselt, et läbi viia töötuba „Abigale”. Abigale oli mäng, kus tuli ennast asendada erinevate inimeste rolli ning hinnata, kelle käitumine oli antud olukorras õigem. Suureks vaidluseks läks näiteks teemal, kas Abigale (loo peategelane) käitus õigesti, kui ta magas paadimehega, et jõuda teisele poole jõge oma poiss-sõbra juurde. Mängu käigus pani igaüks paika oma „pingerea” (kes halvem, kes parem) ja kokkuvõttes tegime ka ühise rea (kõikide arvamuste summa). Lõpuks läks ainult ühe inimese arvamus kokku ühise arvamusega. Peale Abigale mängu suundusime sööma.

Peale sööki kogusime kiiret tagasisidet ja Türgi ja Bulgaaria tegutsesid juba köögis. Toodi välja mitmeid Bulgaaria ja Türgi jooke-sööke; sööke oli neil ilmselt suhteliselt raske kaasa tuua ning ega Selver ei ole just kõige paremini varustatud rikkaliku Bulgaaria ja Türgi köögi jaoks vajalike algmaterjalide osas, samas suutsid Bulgaaria neiud siiski kaasa toodud ja kohalikust poest juurde vaadatud materjalide põhjal küpsetada suurepärase hõrgutise. Maitses hästi :) Türgi viis läbi viktoriini laadse võistluse, kus iga grupp sai auhinnaks toreda Türgi „silmaga” seinaehte. Samas Bulgaaria lasi ära mõistatada otse bulgaaria keelest tõlgitud vanasõnade reaalset tähendust. Meie grupp sai näiteks sellise vanasõna „Nagu eesel sillal”. Hiljem proovisime Bulgaaria ja Türgi muusika taustal kohalikke tantse õppida ja pidu jätkus päris hiliste öötundideni välja.

No comments: