Tuesday, May 13, 2008

25.04.2008 - Päev looduses (Anne-Mari päev)

Äratus on meil ikka tavapärasel ajal – umbes 9 paiku. Õnneks on ilm taas suurepärane. Kiire võileib ja kohv ning siis kanuumatka jaoks asju pakkima, soovitame igaks juhuks vahetusriided kaasa võtta, mine sa tea, kui ekstreemset kanuusõitu keegi harrastab. Kaasa saavad ka eelmisel päeval varutud piknikuasjad: õunad, banaanid, jogurtid, head ja unikaalsed eesti kohukesed ning joogid.

Umbes kümne ajal võime alustada sõitu Soomaa poole. Enne välja sõitmist Viljandist teeme veel peatuse saiakesepoe ees, kust on samuti pikniku tarvis vaja kaasa võtta eelmisel päeval tellitud saiakesed.

Peale tunniajast bussisõitu jõuame metsavahelisele teele ning mõnekümne minuti pärast olemegi Soomaal Ritsu talus, kus võtab meid lahkesti vastu Heitti Veelaagrist.

Kõigepealt räägib ta meile reeglitest ja ohutusnõuetest ning seejärel panevad kõik oma nimed ja allkirjad paberile, kinnitades, et on tutvunud reeglitega ja vastutavad enda eest. Siis näidatakse meile ära finišikoht, tutvustatakse marsruuti ning antakse kaasa ka kaart.

Saanud päästevestid ja mõlad, sõidame bussiga 4 km kaugusel asuvasse stardipaika. Juba varasemalt oleme palunud inimestel end vastavalt sõidukogemusele 3-kohalistesse kanuudesse jaotada. Ühel välismaalasel, Portugalist pärit Carlosel, oli varasemalt olnud halb kanuusõidu kogemus, ta tuli küll väljasõidule kaasa, kuid kanuuga sõitmise asemel soovis ta pigem kohapeal ringi jalutada.

Mõned kanuujuhtimise põhivõtted Heittilt ja hakkamegi ükshaaval kanuusid vette laskma. Kõik on põnevil ja rõõmsa meelega hakkamegi sõudma. Algul leiame end küll pigem jõekalda ühelt, küll teiselt poolelt, kuid peagi hakkab tüürimine ja omavaheline koostöö päris hästi välja tulema. Iga seltskond valib endale sobiva tempo – kes teeb sporti, kes naudib loodust ja kevadpäikest. Umbes poole maa peal teeme ka väikese energia- ja puhkepausi ning vahetame sõidumuljeid. Seejärel võib teekond jätkuda, kokku on matka pikkuseks siiski 10 km.

Finišisse jõutakse väga erinevatel aegadel – kiiremad on kohal 2,5 tunniga, loodusenautijatel läheb aega pea 4 tundi.

Üks kiirematest – bulgaarlane Dimitar - oleks isegi tahtnud vastuvoolu aeglasematele vastu minna, et saaks veel sõita, kuid seda me siiski ei teinud, selle asemel proovime ära kohaliku külakiige. Igatahes jõuavad kõik ilusti finišisse ning võime hakata piknikku pidama. Peale seda läheme õnnelike ja väsinutena bussi, et alustada tagasisõitu Viljandi poole.

Enamus on tagasi jõudes väsinud ning kartsime, et äkki ei õnnestu järgmiseks planeeritud töötuba seetõttu väga hästi, kuid Margus kogub kiiresti osalejad kokku ja seletab neile kenasti ära Identiteedipiruka (Identity pie) - nimelise töötoa ülesande. Igaühel tuleb paberile joonistada ring ja see sektoriteks jagada vastavalt sellele, mis/kes inimesele elus kuivõrd oluline on, kui palju tema identiteedist moodustab üks või teine asi (nt see, et ta on naine või et ta toetab jalgpalliklubi X jne). Seejärel tutvustatakse üksteisele oma pirukaid ning analüüsitakse, mis kellel erinevat ja sarnast on. Pärast teistega arutamist ning teiste „pirukate“ nägemist tuleb teha uus, vaatamaks, kas see pani inimesi asju ümber hindama. Järgneb tagasiside ja kell 19 jalutame tavapäraselt kesklinna õhtusöögile.

Õhtuks mõtlesime ka sauna teha. Tegelikult algselt meil teist saunaõhtut plaanis polnud, kuid mõni päev varem mõtlesime, et peale mitmetunnist kanuutamist kulub ju ära üks tõeline eesti saun! Seega mõeldud-tehtud. Kõik välismaalased küll kahjuks sauna ei tulnud, kuid need kes tulid, nautisid seda ning üks sauna tulnud tüdrukutest, Bulgaariast pärit Tanya, ütles isegi, et ta peab oma vanematel ka nende maakohta sauna teha laskma. Kuigi saunaõhtu on väga meeldiv ja tore, on õhus juba ka nukrusenoote – on ju ikkagi viimane päev Viljandis, juba armsaks saanud Kaare puhkemajas. Sellest hoolimata jätkus pidu vapramate jaoks hommikuni.

No comments: