Thursday, May 15, 2008

24.04.2008 – Suurbritannia/Portugali päev (Kerli päev)


Neljapäevane äratus oli hommikul kell 9.00. Millele järgneb aeg hommikusöögiks kuni kella 10ni. Hommikusööki tegid kõik ise endale. Söögile järgnes ergutusvõimlemine, et kõik inimesed korralikult üles äratada. Keda ka see ei aitand, sai veel viimase tassi kohvi võtta ja end valmis panna.

Peale võimlemist toimus lühike päevakava tutvustamine ja sealt edasi jätkus Briti grupi riigitutvustus. Nad tutvustasid meile Inglismaad nii geograafiliselt kui ajalooliselt jagades meiega infot inglise praeguse kui ka ajaloolise kultuuri ja kommete kohta (näiteks ajalooliselt on Briti rahvuslik toit fish & chips, aga reaalselt on selleks saanud hiina/india kiirtoit). Samuti jagasid nad meiega huvitavaid fakte inglise keele kujunemisest ja tutvustasid tänapäeva tähtsamid inimesi Suurbritannias. Räägiti ka sellest, kuivõrd erinevad on London ja suuremad linnad võrreldes väiksemate kohtadega – kui suurtes linnades on koos eri rahvuste paabel, siis väikestes kohtades võetakse välismaalasi raskesti omaks (näiteks Stephan on päritolu poolest hoopis sakslane ja tal oli alguses Inglismaal väga raske).

Inglise tutvustuse lõppedes oli kõigil paar minutit aega ringutada ja soojemad riided selga panna. Siis liikusime õue, et jätkata päeva töötoaga Võrdsus (Equality). Kõik võtsid üritusest innukalt osa. Kõigepealt jagati kõigile loosiga paberileht, kus olid peal erinevad isikud (näiteks: moslemist taksojuht, üksikema kahe lapsega, edukas poliitik, USA suursaadiku tütar, HIV nakatunud prostituut, edukas ärinaine 30ndates, vana pime mees, naine ratastoolis, kristlikust perest pärit gei jne), iga inimene sai ainulaadse rolli ja ei tohtinud seda kellelegi teisele näidata. Seejärel moodustasid osavõtjad rivi ning hakati ette lugema lauseid (näiteks: saad aastas 1 kuu reisida; sa ei vaja oma elus kõrvalist abi; sind ei ole kunagi diskrimineeritud oma tõekspidamiste pärast; sa ei karda oma tuleviku pärast jne). Juhul kui osaleja leidis, et lause kehtib tema rolli kohta, astus ta sammu edasi, juhul kui ta ei nõustunud, astus tasammu tagasi. Olles neutraalne, jäi paigale. Töötoa lõpus oli osa rahvast liikunud kaugele ette ja osa kaugele taha, mõned olid peaaegu sama koha peal kui varem. Kõik said võimaluse öelda, kes nad on ja avaldada arvamust, miks nad just seal kohas asuvad. Kui kõik olid oma arvamuse öelnud, kogunesime ringi ja arutasime, mis on üldse võrdsus ja kas me saame rääkida võrdsusest kui sellisest ühiskonnas.

Peale töötoa lõppu liikusime kella kaheks Liverpool pubisse, et lõunatada ja kiirelt tagasi majja suunduda, et alustada varem Portugali presentatsiooniga, sest tahtsime läbi viia ka jalgpalli matši.

Kella kolmest alustasime Portugali grupi riigi tutvustamisega. Nad andsid palju uut ja huvitavat infot Portugali kohta. Näiteks saime teada, et Portugali üheks sümboliks on kukk; mida tähendavad värvid Portugali lipul ning seda, et kunagi oli Portugal maailma üks kõige võimsamaid riike ja koloniseerijaid. Muidugi ei saanud nad mainimata jätta ka seda, et Portugal on kuulsa portveini sünniriik. Lisaks sellele vaatasime huvitavat filmi Portugali loodusest.

Peale Portugali presentatsiooni suundusime jalgpalli mängima. Jalgpalli idee oli kõigi omainitsiatiiv ning leidis rakendust tänu sellele, et meil õnnestus kokku hoida aega lõunapausi koha pealt ning samas ei jäänud ka ükski töötuba sooritamata selle pärast. Enamik naisi otsustas siiski võrkpalli ja sulgpalli kasuks, seega oli naistest kohal ainult vaprad Eesti esindajad Heleri ja Anne-Mari, kellest said ka meeskondade kaptenid. Meiega ühinesid ka mõned kohalikud koolipoisid. Võistlus oli pingeline ning tasavägine, kahjuks kaotas parem meeskond ligi seitsme punktiga. Surusime sõbralikult kätt ja lubasime õige pea üritust korrata. Tänu jalgpallile nihkus õhtusöök natukene hilisemaks, kuid seda paremini maitses söök.

Peale õhtusööki toimus kiire tagasiside ring ning britid ja portugalased asusid kiiresti oma sööke ja jooke ette valmistama. Ülejäänud rahvas nautis lihtsalt õhtusöögi järgset rahuliku aega. Kavandati ette tantse ja mänge. Kell pool kümme hakkas üritus peale. Kõigepealt tutvustasid britid oma sööke ja jooke ning siis portugalased. Huvitav oli vaadata, kuidas portugallased pakkusid põlevaid vorstikesi ning inglased varustasid meid muidugi terve õhtu vältel Londoni teega. Stephan valmistas aga õhtu läbi maitsvaid koogikesi. Kui kõik olid natuke sööke ja jooke maitsnud alustati erinevate mängudega. Eriti meeldejääv oli õuna-kausist kättesaamise võistlus ja macarena õppimine. Edasi mindi juba keerulisemate tantsudega, kus iga portugallane võttis ühe teisest rahvusest tantsima ning nii õpitigi uus tants selgeks. Vahepeal puhkuseks vesteldi väiksemates gruppides ning seejärel suunduti taaskord tantsupõrandale. Tantsu jätkus virgematele kogu ööks, millele lisandusid erinevad põnevad mängud.

No comments: